Historie Victory
Geen categorieIn een samenwerkingsverband van Johnny Verbeeck Orgelbouw uit St. Job in ’t Goor bij Antwerpen in België en Willem Kelders van de fima RBA verhuur uit Breugel – Nederland is enkele jaren gewerkt aan dit grote transportabele concertorgel.
Johnny Verbeeck is al jarenlang een fenomeen in de orgelwereld. Johnny is een perfectionist, een multi-talent met geniale ideeén. Hij is de achterkleinzoon van Jan Verbeeck, die het bedrijf startte in 1884. Het orgelbouwbedrijf was indertijd gevestigd in Antwerpen, en was tot in de dertiger jaren beroemd om zijn vele dans- en kermisorgels. Dit orgel is opnieuw een topprestatie van zijn hand, waarmee zonder enige vorm van twijfel een nieuwe trend gezet is.
Willem kelders is de derde generatie in de familie die het werken met mechanische orgels tot een “way of life” gemaakt hebben. Het is zijn bedoeling om met dit spectucalaire concertorgel een smaakvolle smeltkroes van alle mogelijke muzikale invloeden onder zoveel mogelijk mensen bekend te maken.
In de werkplaats van orgelbouwer Johnny Verbeeck is een 118 toets concertorgel vervaardigd dat zijn weerga niet kent. Sinds januari 2001 is hier gewerkt aan een multifunctioneel mechanisch pijporgel met 24 registers. Het orgel speelt traditioneel op boeken, maar kan daarnaast ook op het hedendaagse midi-systeem functioneren. De waanzinnige precisie en dynamiek van dit instrument is onnavolgbaar. Als basis voor dit orgel is uitgegaan van een volledig chromatisch gamma. Het front is uitgevoerd in traditionele Verbeeck stijl, en ook het schilderwerk is hieraan aangepast. In de kap zijn twee grote panelen aangebracht met voorstellingen van een Engelse stoomkermis. Deze schilderstukken zijn vervaardigd door Dineke Boektje uit Veendam.
In de winter van 2010/2011 is de Victory in de werkplaats van RBA verhuur door Rik en Bas Kelders uitgebouwd van 118 tot 128 toets. Deze uitbreiding was nodig om het orgel te kunnen synchroniseren met de Rhapsody.